tiistai 13. syyskuuta 2016

Syysasetelma

Noniin on meilläkin vähän siistimpi tuo talon edusta. Siivosin siitä kaikki rojut pois ja laitoin vähän kukkaa ja lyhtyä tilalle. Pääsee nyt ulkonakin fiilistelemään pimeneviä iltoja laittamalla kynttilät palamaan. 
Kyllä, toisen lyhdyn kynttioä on ehkä pikkasen liian iso, mutta sainpahan tungettua sen kuitenkin sisälle lyhtyyn...

 Viime vuonna ajattelin, että tuo pöytä ei mahdu tähän eteen, kun on nuo vauvan vaunut tuossa, mutta hyvinhän tuo mahtui ja vielä pojan poliisiautokin perään!

-Tiina-

sunnuntai 11. syyskuuta 2016

Ajoissa vai jo myöhässä?

Alotin suunnittelemaan pojan joulukalenteria. Hän on tällä hetkellä reilu 2,5v, joten vihdoin saan tehdä hänelle joulukalenterin niin että hän siitä jotain ehkä ymmärtääkin. Ajattelin, että joka toinen päivä olisi jokin asia: tarroja, kolikoita ym. ja joka toinen päivä jotain tekemistä tai muuta aineetonta. Tällä hetkellä olen keksinyt juurikin nuo tarrat, kolikot, sitten piparien leipomisen ja itsenäisyyspäivänä saa itsenäisyyspäiväkynttilän. Jouluaattona tulee sitten vähän isompi juttu, eli sellainen lasten lääkärisetti. Muuta joululahjaa ei poika minulta sitten tule saamaankaan. Vielä pitäisi keksiä miten minä tämän kalenterin toteutan. Ei ole mitään ns. kalenteripohjaa. Vai laitanko ihan vain joulusukkaan aina jotain. 
Suunnitelmia jouluvihossa
Tein myös jo ekan joulukortin. Kesken päiväunien tuli idea tästä:



 ja niin jäi sitten päiväunet nukkumatta, kun piti lähteäkin askartelemaan. Olen kyllä ennenkin käyttänyt tuota samaa tekniikkaa, että kirjoitan jonku laulun sanoja paperille ja siitä sitten leikkaan piparimuotilla jonku kuvion. Itse lähetän kyllä joulukorttikuvat lasten kuvista, että sinänsä ei ole huolta tuleeko nuita tehtyä nyt sitten enempää.

Joko sinä olet aloittanut jouluaskartelut?

-Tiina-


lauantai 3. syyskuuta 2016

Leivontaa

Minäpä oon ehtiny tälle vuodelle jo kaivella joulukoristelaatikot esille! No, okei kävin niitä vaan läpi, että löytyiskö sieltäkin jotain vietävää kirpparille. Pari jotain vanhaa juttua veinkin myytäväksi. Ja nyt on laatikot taas visusti varastossa. Ei ihan vielä kuitenkaan ala tontut hyppimään hyllyille. 
 Tein tuossa viikolla superhelppoa leipää:

 Illalla sekoitetaan 
7,5 dl jauhoja (ite laitoin pari desiä ruisjauhoja ja loput vehnäjauhoja, alkuperäisessä ohjeessa oli 5dl täysjyvävehnäjauhoja ja 2,5dl vehmäjauhoja)
3/4 leivinjauhetta
vajaa 2 tl suolaa

ja lisätään 4 - 4,5 dl vettä

Taikina saa olla löysää.

Aamulla (12-18h päästä) laitetaan uuni lämpeämään 225 asteeseeen. Kun uuni on lämmin, sinne laitetaan uuninkestävä (pyöreä) vuoka/kattila (itse käytin kannellista pataa) puoleksi tunniksi. Sillä välin laitetaan leivonta-alustalle iso kasa jauhoja ja muotoillaan taikinasta leipä. Taikina vuokaan ja uuniin puoleksi tunniksi kansi/folio päällä. Sitten vielä 10-15 min ilman kantta. 
(alkuperäinen ohje löytyy täältä)
Jotenkin syksyllä haluaa tehdä uunijuttuja. Vielä kun sais lämmitettyä leivinuunia. Yhtenä päivänä yritettiin laittaa sinne tulta, mutta oli kova tuuli ja ei saatu uunia vetämään... Tai se aina syttyi, kunnes tuli tuulenpuuska ja savut pölähti sisälle ja luovutettiin sitten. 
 Suomalaiset omenatkin ovat saapuneet kauppoihin. Tehtiin pojan kanssa niistä piirakkaa. Kiireinen kotiäiti kun olen, ostin elämäni ensimmäistä kertaa valmiin piirakkataikinan! Eipä tuo niin kummonen ollut, että ehkä jatkan aiemmin hyväksi havaitsemallani linjalla, eli teen taikinat vastedes itse. Mutta taikinan päälle siis ladottiin omenasiivuja ja sen päälle hunajaa ja kanelia. 200 asteisessa uunissa sai olla puolisen tuntia. 

Olen ostanut lidlistä pitkin kesää joulusuklaata Niitä täytesuklaita, joita on 11 "patukkaa" yhdessä paketissa. Makuina on löytynyt piparkakku ja joku toinen, oisko ollut joku omenajuttu? No eilen ajattelin, että vähän joulustelen illasta ja ostan sitä suklaata, mutta eipä sitä nyt enää ollutkaan! Joulu lähestyy ja kaupasta loppuu joulusuklaat? Ehkä niistä alkoi jo päiväykset tulla vastaan, kun olivat tosiaan viime joululta varmaankin jääneet myymättä. No, nyt ei auta kun odotella niitä taas pari kuukautta, että tulevat uudestaan myyntiin :)

-tiina-